Οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις που κάνουμε καθημερινά μετατρέπονται σε ένα πακέτο πεποιθήσεων για τον εαυτό μας και για τον κόσμο γύρω μας και αυτό με την σειρά του, μας δίνει την ταυτότητα που έχουμε ως άτομα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να ελέγξουν τη διατροφή και το βάρος τους είναι οι ώρες που μένουν στο σπίτι. Πολλοί από αυτούς μου λένε ότι τα καταφέρνουν περίφημα όλη τη μέρα στη δουλειά αλλά τις βραδινές ώρες, όταν γυρνάνε στο σπίτι, είτε λόγω κούρασης, είτε λόγω βαρεμάρας, είτε λόγω άγχους, τρώνε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

Από μικρός, σε κάθε δυσκολία που αντιμετώπιζα, άκουγα γνωστούς και φίλους, μορφωμένους και μη, να μου λένε τη φράση που έγραψε ο Paulo Coelho στον Αλχημιστή: «Όταν κάτι το θέλεις πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις». Ήξερα, όμως, από την πρώτη στιγμή, ότι κάτι δεν μου καθόταν καλά σ’ αυτή τη φράση.

Είναι λογικό κατά την προσπάθεια της απώλειας βάρους να υπάρχει αμφιθυμία (θέλω και δεν θέλω). Συνήθως αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα στα οφέλη που έχεις όταν δεν κάνεις δίαιτα και στα οφέλη που θα έχεις όταν χάσεις τα κιλά.

Σήμερα ξύπνησε διαφορετικά από ότι συνήθως. Μπροστά στην ντουλάπα της, είχε μια φοβερή έμπνευση. Κάθε ρούχο που έβλεπε μπροστά της ήταν υποψήφιο για κάθε δυνατό συνδυασμό. Ήταν λες και δεν βρισκόταν σπίτι της αλλά σε κάποιο κατάστημα με ρούχα. Τόση ποικιλία πια...

Όταν έρχεται μια μελέτη να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε έως τώρα στη διατροφή μας και είσαι διαιτολόγος – διατροφολόγος, σίγουρα είναι κάτι που δεν σε αφήνει αδιάφορο. Πόσο μάλλον όταν αυτή η μελέτη δημοσιεύεται σε ένα από τα πιο έγκριτα περιοδικά στον κόσμο, στο  «The Lancet» και αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από καλούς συναδέλφους που γνωρίζω προσωπικά και εκτιμώ.

Ακούω πολύ κόσμο να μου λέει ότι έχασα τα κιλά μου αλλά τα ξαναπήρα γιατί δεν έκανα τη συντήρηση όπως έπρεπε.  Θαρρούν πως  η συντήρηση προϋποθέτει γνώση στο τι και στο πόσο, καθώς επίσης

Τόσο στις καθημερινές συνομιλίες που έχω με τα άτομα που με επισκέπτονται στο γραφείο όσο και με αυτές που έχω με τον ίδιο μου τον εαυτό, ο χρόνος είναι συχνά το κομμάτι που λείπει.

Σε ένα προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί στους 4 λόγους για τους οποίους δεν μπορείς να αντισταθείς στο φαγητό τις νυχτερινές ώρες. Ένας από αυτούς του λόγους έχει να κάνει με την βιοχημεία του εγκεφάλου και την έκκριση ντοπαμίνης.

«Βράδιασε! Πίσω μου, έχω αφήσει μια εξαντλητική ημέρα. Από το πρωί δεν είχα τη δύναμη να σηκώσω το κορμί μου. Ανοίγοντας τα μάτια ένιωθα σαν να φοράω ένα άλλο σώμα και εγώ ήμουνα αρκετά πιο μέσα, κρυμμένη πίσω από όλο αυτό που με περιβάλλει.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα για το οποίο προσπαθώ να βρω απάντηση στα χρόνια που εργάζομαι ως διαιτολόγος είναι το εξής: Για ποιο λόγο οι άνθρωποι δεν κάνουν αυτό που ήδη ξέρουν με τη διατροφή τους έτσι ώστε να μπορέσουν να απαλλαγούν από το περιττό βάρος;

Είναι ευρέως γνωστές οι συστάσεις για τη σωματική δραστηριότητα όπως επίσης και τα οφέλη της που αφορούν τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.  Δεν έχω σκοπό όμως να αναφερθώ σε κανένα από όλα αυτά. Άλλωστε,

Menu