Αποφάσισε ποια ζωή θέλεις να έχεις

Ένα από τα βασικά ερωτήματα για το οποίο προσπαθώ να βρω απάντηση στα χρόνια που εργάζομαι ως διαιτολόγος είναι το εξής: Για ποιο λόγο οι άνθρωποι δεν κάνουν αυτό που ήδη ξέρουν με τη διατροφή τους έτσι ώστε να μπορέσουν να απαλλαγούν από το περιττό βάρος;

Για να είμαι σίγουρος ότι έχω βρει τη σωστή απάντηση δεν βασίστηκα μόνο στο τι πιστεύω εγώ ότι συμβαίνει, αλλά ρώτησα τους άμεσα εμπλεκόμενους, για να μου πουν. Οι τοπ απαντήσεις που παίρνω είναι οι παρακάτω: 

• Δεν έχω χρόνο, μου λείπει το πλάνο και η οργάνωση

• Δεν μπορώ να διαχειριστώ το στρες και την πίεση και το ρίχνω στο φαγητό

• Είμαι εθισμένος/η στη ζάχαρη

• Τα άλλα μέλη της οικογένειας  θέλουν διαφορετικό φαγητό

• Θέλω εύκολες, έξυπνες, γρήγορες και θρεπτικές συνταγές τις οποίες δεν ξέρω πώς να τις κάνω

Ο χρόνος, η οργάνωση, το πλάνο, η σωστή επιλογή γευμάτων, οι συνταγές, η διαχείριση του στρες κλπ, είναι όλα τους εργαλεία που χρειάζονται για να επιτευχθεί απώλεια βάρους. Σαφώς όλα τους, όπως και η δίαιτα, είναι σημαντικά για την ολοκλήρωση του στόχου. Εάν όμως δεν κτυπηθεί η ρίζα του προβλήματος, η εικόνα σου θα μοιάζει με γάτα που κυνηγάει την ουρά της μη μπορώντας να τη φτάσει ποτέ. Θα είναι σαν να..

• βγάζεις νερό από μια τρύπια βάρκα

• βάζεις βενζίνη σε ένα τρύπιο ρεζερβουάρ

• σκουπίζεις το χιόνι την ώρα που χιονίζει

Θα ανατροφοδοτείς τον φαύλο κύκλο δίαιτας – επαναπρόσληψης βάρους και θα αναλώνεσαι στη ματαιότητα του.

Πιστεύω ότι ο πραγματικός λόγος που οι άνθρωποι παρόλο που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να αδυνατίσουν, εντούτοις,  δεν το κάνουν, δεν έχει να κάνει τίποτα από τις απαντήσεις που μου δίνουν.

Ο πραγματικός λόγος είναι επειδή ζουν χωρίς σκοπό.

Αφήνουν τη ζωή να εξελίσσεται μπροστά τους θαρρείς και δεν αφορά τους ίδιους. Ζουν στον αυτόματο και ελπίζουν για το καλύτερο, το οποίο όμως δεν έρχεται, ακριβώς επειδή αφήνουν τη ζωή να του συμβεί. Δεν ορίζουν τη ζωή τους. Δεν προσδιορίζουν τι θέλουν να είναι. Πως θέλουν να ζήσουν. Πως θέλουν να τους θυμούνται. Τι έχουν να προσφέρουν. Ποιο είναι το πάθος τους και για ποιο πράγμα θα θυσίαζαν τη ζωή τους για να το αποκτήσουν. 

Όσο λοιπόν ζεις χωρίς να περιμένεις τίποτα, κάθε σου πράξη, κάθε σου στόχος και κάθε σου δίαιτα θα πέφτουν στο κενό. Το να ζεις με σκοπό σημαίνει να ξέρεις γιατί κάνεις αυτό που κάνεις.

Πως λοιπόν καταφέρνουμε να ζήσουμε με σκοπό, στην πράξη; 

Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι να βγάλεις τη ζωή σου από τον αυτόματο πιλότο και να την αναλάβεις χειροκίνητα. Αύριο το πρωί ξύπνα μισή ώρα νωρίτερα όπου σε απόλυτη ησυχία και συγκέντρωση σκέψου πως θέλεις να είναι η μέρα σου. 

• Σε ποια πράγματα μέσα στην ημέρα σου θα δώσεις προτεραιότητα και σε ποια όχι;

• Που θέλεις να αφιερώσεις το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας σου;

• Βρες το θάρρος να κατονομάσεις ότι φοβάσαι, εξερεύνησε το και αποφάσισε το καλύτερο δυνατό για σένα μέσα στη μέρα σου.

• Βάλε την συναισθηματική, τη ψυχική και την σωματική σου υγεία ψηλά στις προτεραιότητες σου επειδή, αν σ’ αυτά τα κομμάτια είσαι καλά, μπορείς να κάνεις τα πάντα. 

• Θέσε τον πήχη σύμφωνα με τις αξίες και τις δυνατότητες σου

Αν θα διαλέξεις στο γεύμα σου τον γύρο με τις πατάτες τις τηγανιτές ή την κοτοσαλάτα με το παξιμάδι ολικής δεν έχει να κάνει καθόλου με την πειθαρχία ή την ισχυρή θέληση της στιγμής ή την ρητή οδηγία που αναγράφεται στο διαιτολόγιο σου. Η απόφαση εκείνης της στιγμής θα πρέπει να έχει ήδη παρθεί πολύ πιο πριν, στο πρωινό σου ξύπνημα, όπου αποφάσισες ποια ζωή θέλεις να έχεις. Εκεί βρίσκεται όλη η ενέργεια και η δύναμη που ψάχνεις για να καταφέρεις να κάνεις αυτό που χρειάζεται για να χάσεις βάρος και όχι στο είδος της δίαιτας που θα εφαρμόσεις. Όπως έγραψα σε ένα παλαιότερο μου άρθρο εδώ, θα βρεις το πώς εάν έχεις ένα ισχυρό γιατί. 

Την επόμενη μέρα θα κάνεις το ίδιο. Μέσα στην ημέρα θα κάνεις το ίδιο. Το βράδυ θα κάνεις το ίδιο. Μέχρι να το εμπεδώσεις καλά θα το κάνεις όσες φορές χρειαστεί. Μέχρι δηλαδή να σχηματίσεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου την εικόνα της ιδανικής σου ζωής,  θα χρειαστεί να δίνεις συνεχώς απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. 

Αν τελικά καταφέρεις να επικεντρωθείς στο σκοπό (τι θέλω να είμαι) και όχι στο αποτέλεσμα (πόσα κιλά πρέπει να χάσω) , από την πρώτη κιόλας στιγμή θα βιώσεις τα παρακάτω:

• Θα αισθανθείς λιγότερη πίεση

• Θα κοιμάσαι καλύτερα, θα τρως καλύτερα, θα κινείσαι περισσότερο

• Θα είσαι πιο ανάλαφρος/η, πιο ήρεμος/η, πιο ζωντανός/η και πιο σίγουρος/η.

• Θα ευχαριστιέσαι τη στιγμή και θα προσμένεις την επόμενη μέρα

Αν θέλεις λοιπόν αυτή τη φορά η δίαιτα σου να έχει επιτυχία, η απώλεια βάρους που θα πετύχεις να είναι μόνιμη και οι αλλαγές που έχεις εφαρμόσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος να σου έχουν γίνει τρόπος ζωής, αποφάσισε τώρα, ποια ζωή θέλεις να έχεις. 

 

Menu