Πώς να βρω χρόνο να ετοιμάσω τα γεύματα μου;

Τόσο στις καθημερινές συνομιλίες που έχω με τα άτομα που με επισκέπτονται στο γραφείο όσο και με αυτές που έχω με τον ίδιο μου τον εαυτό, ο χρόνος είναι συχνά το κομμάτι που λείπει.

Το κομμάτι που απουσιάζει για να μπορέσουμε να καλύψουμε την απόσταση μεταξύ αυτού που θέλουμε να κάνουμε και αυτού που πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να λέει… «αν είχα περισσότερο χρόνο τότε θα… το έκανα…».

Από την άλλη πάλι κάποιες μέρες, όπως και τη σημερινή, επικρατεί το ορθολογικό κομμάτι της σκέψης μου και αμφισβητώ την παραδοχή, ότι δεν έχω χρόνο. 

Σκέφτομαι, ότι, ο χρόνος είναι το πιο ακριβοδίκαιο πράγμα που υπάρχει στον κόσμο. Ο χρόνος δεν χάνει ούτε ένα δευτερόλεπτο. Από την ώρα που θα ξεκινήσει η μέρα μέχρι την ώρα που θα τελειώσει, έχουμε όλοι μας από 24 ώρες. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Σαφώς, με διαφορετικά δεδομένα και άλλες δυσκολίες. Όμως, εγώ, εσύ και πρωθυπουργός (ο εκάστοτε) έχουμε ακριβώς τον ίδιο χρόνο. Γιατί εγώ είμαι αυτός που είμαι, εσύ είσαι αυτός που είσαι και αυτός είναι αυτός που είναι; Πως είναι δυνατόν κάποιος σε 24 ώρες να μπορεί να διαχειρίζεται ζητήματα που αφορούν ένα ολόκληρο κράτος, ενώ κάποιος άλλος να μην μπορεί να βάλει το φαγητό του μέσα στο τάπερ για να το πάρει στη δουλειά;

Η εξήγηση είναι απλή. Βρίσκουμε χρόνο για οτιδήποτε θεωρούμε σημαντικό. Αν το θεωρούμε σημαντικό, μπαίνει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας και το κάνουμε. Αν όχι, λέμε δεν έχουμε χρόνο. 

Για εσένα πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος του βάρους σου; Τι αριθμό δείχνει το χαρτάκι της προετοιμασίας του γεύματος σου στην σειρά των προτεραιοτήτων σου; Από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να κάνει δίαιτα; Πόσο ήσουν τότε; Οκτώ χρονών; Δέκα; Δώδεκα; Δεκατέσσερα; Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε; Δέκα; Είκοσι; Τριάντα; Σαράντα; Μήπως πενήντα ή και εξήντα; Για σκέψου… τόσα πολλά χρόνια ενασχόλησης με ένα θέμα που λύνεται σε μια στιγμή! Τη στιγμή εκείνη που αποφάσισες ποια ζωή θέλεις να έχεις.

Αν θέλεις λοιπόν να δώσεις ένα τέλος στο πρόβλημα με το βάρος σου θα πρέπει να σου γίνει προτεραιότητα. Αλλιώς θα πρέπει να αποδεχτείς ότι θα ζήσεις το υπόλοιπο της ζωής σου με το βάρος που έχεις αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει ίχνος ειρωνείας ή κριτικής σ’ αυτό που λέω. Το να αποδεχτείς ότι δεν θα αλλάξει το βάρος σου αποτελεί επιλογή. Μια τέτοια συνειδητή επιλογή θα σε βοηθήσει να  σταματήσεις να σπαταλάς την ενέργεια και τον χρόνο σου  για ένα ζήτημα το οποίο δεν σου είναι σημαντικό και θα στρέψεις την προσοχή σου σε κάτι που σε ενδιαφέρει πραγματικά. Μία κατάσταση Win – Win! Και τελείωσες με τις δίαιτες και είσαι ευτυχισμένος! 

Αν από την άλλη αρνείσαι να αποδεχτείς αυτήν την κατάσταση αλλά παράλληλα σου λείπει ο χρόνος για να ασχοληθείς όσο χρειάζεται για να το πετύχεις,  τότε πάρε μολύβι και χαρτί.

Φτιάξε σε ένα φύλλο ένα ημερολόγιο με 24 ώρες και χώρισε τες ανά μία ώρα. 

Συμπλήρωσε στο ημερολόγιο σου τι ακριβώς κάνεις κάθε μία ώρα μέσα στην ημέρα σου. Ιδανικά, συμπλήρωσε τουλάχιστον μία ημέρα εργασίας και μία ημέρα Σαββατοκύριακου. 

Στο τέλος της ημέρας θα δεις πόσο χρόνο αφιερώνεις για την προετοιμασία των γευμάτων σου και πόσο χρόνο χάνεις σε άνευ ουσίας θέματα. 

Εν κατά κλείδι, μην ψάχνεις άλλο για χρόνο, επειδή δεν πρόκειται να τον βρεις πουθενά. Τον χρόνο δεν τον βρίσκουμε. Τον χρόνο τον δημιουργούμε, όταν αυτό που θέλουμε να κάνουμε, αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και αυτό που θέλουμε να γίνουμε είναι μπροστά από κάθε άλλη σκέψη. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menu